Waarom vinden we faciliteren zo leuk ? En wat is de essentie van faciliteren ?
We zien dat er een wezenlijk andere beweging ontstaat vanuit de ruimte waarin je echt luistert en echt spreekt. Door echt spreken en luisteren stem je af op wie mensen zijn en wat ze nodig hebben. En als we elkaar op dat punt kunnen horen, dan ontstaat pure magie. De ego-verwarring lost op en de energie van het team stroomt ineens vrijuit richting het creëren van waarde in plaats van dat allerlei ego’s met zichzelf en elkaar in de knoop zitten.
Als facilitator open je door jouw afstemmen een luikje via welke iedereen weer op elkaar kan afstemmen. Vanuit die afstemming ontstaat alignement zodat het team of de relatie als één geheel gaat functioneren. In sync met elkaar, in flow en flexibel manoeuvrerend zoals een zwerm vogels die als één beweegt. Dit is ook de plek waar je voelt dat je er niet meer alleen voor staat.
Liberation of Facilitation is een krachtige plek om te experimenteren met het begeleiden van leiders en hun teams in deze afstemming en ze daarmee tot een high performance team te brengen. Dit begeleiden van de afstemming begint zoals altijd in het voorgaan als facilitator. ‘Living the Work’ zoals we dat noemen. Zoals wanneer het team ineens de andere kant opgaat dan jij in je programma had bedacht. Ken je dat ? En dan vanuit afstemming erop vertrouwen dat de volgende stap zich als vanzelf aan dient. In plaats van dat je de deelnemers weer terug in je eigen programma duwt. Dat wil je namelijk ook niet dat ze met jou of elkaar doen.
Wat heb je hierin te doen als facilitator?
Zuiver afstemmen zodat er zich iets nieuws kan ontvouwen, kan alleen maar als je voorbij je eigen blinde vlek gaat en voorbij je eigen (on)bewuste voorkeuren en oordelen. Dan kom je op een plek waar je (opr)echt luistert en nieuwsgierig bent naar de ander. En dan kun je van daaruit een gezamenlijke creatieve stap voorwaarts nemen. Niet alleen rationeel, maar met je hele wezen. Juist als die ander anders is dan jij.
Laat ik een persoonlijk voorbeeld geven.
Ik hoorde mijn dierbare vriendin-collega Beatrijs al jaren vertellen dat ze met haar introverte energie baat heeft bij ruimte en rust om in te kunnen stappen. En dat dat best lastig was als ze met mij samen voor een groep stond. Ik voelde me vaak verongelijkt als ze dat zei, alsof ik me als extrovert moest gaan forceren om minder te zeggen om meer rust te creëren voor haar. En hoewel ik mijn best deed, had mijn ego toch vooral het gevoel dat ik iets moest inleveren, ik niet gewoon mezelf kon zijn.
Terwijl me nu echt wel duidelijk is waar wij als twee, als som, meer zijn dan de twee losse delen. Omdat in de dans tussen deze twee diverse temperamenten zo exponentieel veel meer mogelijkheden en rijkdom ontstaat, waar de relatie nog zoveel verder blijkt te rijken dat ik er met plezier stil van word. En hoe lekker dat óók voor mezelf is, dat ik anderen en mezelf zoveel beter kan horen dan door mijn eigen lawaai heen.
Nu deze blinde vlek steeds meer zichtbaar wordt, wordt het me ook, soms wat pijnlijk, duidelijk dat ik nog veel beter heb te leren af te stemmen, onder andere door veel meer te vertragen en tot tien te tellen als ik weer zo snel interpreteer of een voorbarige conclusies trek. Stoppen met bang te zijn dat ik niet gehoord word. En vooral ook: van mijn eigen 'high horse' te stappen dat ik zogenaamd beter communiceer. Ik mag dan wel een snelle, spontane spreker zijn, Beatrijs is in ieder geval van nature al een betere luisteraar en ook nog een begenadigd spreker.
Wat dat betreft is het facilitatorschap zo’n mooie speeltuin om te leren en experimenteren hoe deze afstemming te vervolmaken. Je staat zo zichtbaar voor de groep in je kwetsbaarheid, dat maakt dat je krachtig in je zuiverheid moet zijn.
Als ik dit afstemmen even praktisch maak:
Dat voorbij die blinde vlek afstemmen werkt niet alleen goed in de samenwerking met mijn co-facilitator en het algehele proces van ontvouwen, het heeft ook praktische benefits en implicaties in het faciliteren. Zo realiseer ik me dat ik in vanuit mijn extraverte temperament de deelnemers liever in ‘paired shares’ inzet in plaats van individuele reflectie. En dat ik als ik niet uitkijk vooral luidruchtige, hecktische energizers gebruik, terwijl een introvert daar juist volledig op leeg loopt. Die persoon haalt veel meer energie uit even alleen naar buiten (meer voorbeelden in een volgende blog!)
Waarom is dit steeds beter leren afstemmen cruciaal voor mij als facilitator?
Laat ik het zo zegen: als ik vanuit mijn eigen wereld leef in plaats vanuit afgestemd op het geheel, hoe kan ik dan de som groter maken dan de delen? Niet. En dat zie ik toch echt als mijn taak als facilitator/mens, om te kijken hoe we het voor het geheel beter kunnen maken in plaats van dan voor mezelf alleen. Cheesy? Helemaal niet. Want als je dit bijvoorbeeld vertaalt naar teams, zie je dat beter leren afstemmen een directe bijdrage levert aan de snelheid van besluitvorming en executie. Teams verliezen zichzelf minder in onderlinge ruis en gedoe en komen sneller tot resultaat.
En wat kun je dan verwachten van onze facilitator opleiding LOF?
Leren faciliteren vindt plaats in interactie met anderen, zoals je ook ziet in bovenstaand voorbeeld. Die ervaring heb je zelf misschien ook wel. Tenminste, als je erop kan rekenen dat de mensen in je omgeving je radicaal eerlijke feedback geven. En dat je dan ook de tijd pakt om die feedback te doorgronden, in plaats van ‘m met een grap of opmerking terug te kaatsen. LOF is zo opgezet dat je niet om je blinde vlekken heen kan. Door de continue spiegels die je krijgt van de faculty, je mede deelnemers en geholpen door steeds verder toenemend (zelf)bewustzijn nemen die blinde vlekken af en je vermogen tot afstemmen toe. Wat ook vaak leidt tot hilariteit, als je je bijvoorbeeld ineens realiseert dat je blinde vlek weer leuk mee staat te faciliteren. En hoe daar dan voorbij te bewegen. Naast dat dit spiegelen je enorm helpt je eigen facilitatorshap te verdiepen, krijg je ook een scala aan tools mee om je cliënten te helpen met het ontdekken van hun eigen blinde vlekken. Plus de handvatten over vervolgens beter af te stemmen op zichzelf en elkaar.
We doen LOF 1 keer per jaar. De groep voor editie 2025 (start eind juni) is zich reeds aan het vormen. Wil jij ook beter leren afstemmen op jezelf en je deelnemers, of heb je een ander ontwikkeldoel als (bege)leider van groepen leiders en teams? DM ons voor een vrijblijvend gesprek. De ervaring leert dat dit gesprek in ieder geval weer inspiratie voor jouw volgende stap op levert!
Of neem contact op via francoisegielen@liberationoffacilitation.com of
beatrijsverploeg@liberationoffacilitation.com verder te onderzoeken.
ความคิดเห็น